Бифидобактерии - защита на чревното здраве още от раждането Бифидобактерии - защита на чревното здраве при децата/бебетата

Групата микроорганизми, които обитават чревния тракт у хората, имат множество функции – от спомагане на храносмилането до взаимодействие със и стимулиране на имунната система1.

Когато бебетата са в утробата, техният стомашно-чревен тракт е почти стерилен. Колонизацията на червата от микроорганизми започва интензивно по време на раждането и в периода, непосредствено след раждането2. Този процес е от жизненоважно значение за завършване развитието както на имунната система, така и на стомашно-чревния тракт3. Оформянето на чревната микрофлора на този ранен етап може да повлияе на здравето през целия живот на индивида3,4.


Важността на бифидобактериите

При децата на възраст под 12 месеца чревната микрофлора се състои 90% от бактерии, наречени бифидобактерии. Паралелно с порастването на децата, наличието на тези бактерии намалява до около 5% в напълно зрял възрастен5. Затова, когато се обмисля прием на пробиотици за деца, е важно да се използват продукти, които съдържат бифидобактерии.

Развитието на микробиотата може да се наруши, например от болест или прием на антибиотици. Кърмата съдържа компоненти, които помагат увеличаването на бифидобактериите5, и затова има значение дали детето е кърмено.

Приемът на пробиотици може да увеличи полезните бактерии в червата на детето и да осигури редица ползи за здравето.

 

Инфекциозна диария при бебета и деца

Диарията е една от сериозните причини за детската смъртност6 и затова превантивното действие е много важно. Пробиотиците могат да спомогнат за предотвратяване на епидемии сред малките деца. Двойно-сляпо клинично проучване показва, че децата на възраст под осем месеца, които са приемали пробиотици, съдържащи бифидобактерии, са с по-нисък риск от развитие на остра диария и боледуват по-кратко6.

 

Антибиотик-асоциирана диария (ААД)

Когато децата се лекуват с антибиотици, могат да се проявят редица странични ефекти. Те включват нарушаване баланса на микрофлората, което може да доведе до диария6. Пробиотиците могат да спомогнат за намаляване на страничните ефекти и ускоряване възстановяването след антибиотичното лечение.
Приемът на бифидобактерии в комбинация с друг пробиотичен вид - Lactobacillus acidophilus – може значително да намали появата и продължителността на ААД при децата6.

 

Засилване на имунната система

Някои от основните предимства на пробиотиците включват способността да инхибират патогени и да поддържат непокътнат, функционален слой слуз в стомашно-чревния тракт, което е важно за добрата форма и здравето6. Пробиотиците са способни да си взаимодействат и да влияят на имунната система. Това е важно, тъй като 70-80% от имунните клетки се намират в червата6.  Приемът на бифидобактерии може да увеличи способността на организма да устоява на общи инфекции чрез засилване на имунната система6

Тъй като бактериите в червата спомагат за развитието на имунната система при малките деца, се предполага, че нарушаването на баланса на микрофлората в ранна детска възраст, може да доведе до развитието на алергични заболявания6,7. Скорошно проучване показва, че приемът на добавки с бифидобактерии преди и след раждане може да бъде ефективен за предотвратяване на алергични заболявания 8.

 

Затлъстяване при децата

Затлъстяването е един от най-значимите здравословни проблеми в наши дни9. Текущи изследвания проучват ролята на чревната микрофлора за развитието на това състояние. Въпреки, че са все още в ранни стадии, бяха направени някои интересни открития. Според едно от изследванията, деца, при които са регистрирани по-ниски нива на бифидобактерии през първата година от живота, са склонни да развият затлъстяване до 7-годишна възраст9. Всъщност, от проведен наскоро мета-анализ, се стигна до заключението, че при бебета, които са били кърмени, има от 13 до 22 % по-малка вероятност да страдат от наднормено тегло или затлъстяване когато пораснат. Това е възможно да се дължи на въздействието, което кърмата оказва върху количеството бифидобактерии9

 

BB-12®* - Най-изследваният щам на бифидобактерии

Щамът бифидобактерии BB-12® е описан в над 130 клинични проучвания и е доказано ефективен за подобряване на функцията на червата, защитата срещу инфекциозна диария и ААД, както и за засилване на имунната система6

Линекс® Бебе съдържа 1 млрд.  колония-формиращи единици (1х109 CFU) на бифидобактерии BB-12® - най-изследваният щам бифидобактерии.

*BB-12® и LA-5® са запазени марки на К. Хансен


Ciorba MA. Clin gastroent and hepatology. 2012;10:960-968
Rodriguez JM, et al. Microb Ecol Health and Disease. 2015;26:26050
3 Houghteling PD & Walker WA. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2015;60(3):294-307 
Soto A, et alJPGN. 2014;59(1):78-88
5 Rogelj I. Zbornik Probiotiki - s kakovostjo do učinkovitosti. Lek, 2016
6 Jurgensen et al, Microorganisms 2014, 2,92-110
Azad M, et al. BMJ. 2013;347: f6471
8 Enomoto T, et al. Allergology Int. 2014;63:575-585
Kalliomäki, et alAm J Clin Nutr. 2008;87(3):534-538
10 Allen SJ, et al. Cochrane Database of Syst Rev. 2010:Issue 11. Art.No:D003048. DOI:10.1002/14651858